Wat is gastouderopvang

Gastouderopvang is kleinschalige opvang in de woning van de gastouder of in de woning van de vraagouder. Deze gastouder kan een familielid zijn, maar ook iemand uit uw vriendenkring of die u helemaal nog niet kent.

Wat zijn de voordelen van gastouderopvang

Huiselijk : Het kind is onderdeel van het gezin en doet mee met de alledaagse activiteiten als boodschappen doen of brieven posten. Daarnaast biedt de gastouder een vaste dagstructuur waardoor het kind zich veilig voelt en snel went.

Persoonlijk : Door de kleinschaligheid is er persoonlijke aandacht voor het kind. Zo kan het kind het slaapritme aanhouden wat het thuis gewend is. De gastouder stimuleert de ontwikkeling door het aanbieden van speelgoed en activiteiten welke bij de leeftijd van het kind passen.

Flexibel : doordat de opvang aan huis plaatsvindt kan er flexibel met tijden worden omgegaan na overleg met de gastouder. Zo zijn er ook gastouders die in de avonden of het weekend beschikbaar zijn of op wisselende dagen.

Betaalbaar : voor gastouderopvang betaalt u gemiddeld tussen € 4,50 en € 5,50 per uur. Dit is aanzienlijk lager dan kinderdagopvang (gemiddeld tussen €6,- en €7,- per uur). Aangezien u ruim € 6 per uur maximaal terugkrijgt via de Kinderopvangtoeslag, is deze vorm van opvang zeer betaalbaar. Daarnaast betaalt u alleen voor het aantal afgesproken uren in plaats van een vast bedrag per dagdeel of per maand.

Professioneel : Alle gastouders zijn opgeleid op minimaal MBO 2 niveau Helpende Zorg en Welzijn en in het bezit van een geldig certificaat kinder EHBO en worden regelmatig gecontroleerd op de vaardigheden.

Wat is een gastouderbureau

Een gastouderbureau bemiddelt in de zorg voor kinderopvang van uw kinderen bij gastouders.

Een gastouderbureau begeleidt de gastouders, zorgt voor de juiste opleidingen en cursussen en controleert op de veiligheid van de woning. Daarnaast zorgt een gastouderbureau voor de administratieve afwikkeling van de opvang, die voor u van belang is voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag.

Hoe vind ik een gastouder?

Kiddiez helpt u graag met het vinden van een gastouder. Als u zich bij ons aanmeldt, zullen we een aantal gastouders selecteren die aansluiten op uw opvangvraag. Wellicht kent u iemand in uw omgeving die u een geschikte gastouder vindt voor uw kinderen. Denk hierbij aan familie of buren. U kunt zich samen inschrijven bij Kiddiez, wij verzorgen de inschrijving in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).